The Highly Sensitive Person

Elaine N. Aron Ph.D.

Broodway Books, New York

Wat is een HSP?

Heb je een grote verbeeldingskracht en levendige dromen? Was je als kind al gevoelig voor wat er zich om je heen afspeelde? Vond je het hartverscheurend als een worm werd gevoerd aan een kip? Of als je zag dat een vis aan een haak werd gevangen? Ben je een verlegen type en gevoelig voor de stemmingen en stemmingswisselingen van anderen? Word je al gauw overweldigd door geluid en verwarrende omstandigheden? Als het antwoord op deze en dergelijke vragen bevestigend is, dan is de kans groot dat je een HSP bent, een highly sensitive person.†††††††††

De psychologe Elaine Aron, psychotherapeut en universitair docent, heeft zich in hoge gevoeligheid gespecialiseerd. Zij laat in haar boek The Highly Sensitive Person: How to thrive wben tbe world overwhelms you zien hoe je deze karaktereigenschappen bij jezelf kan herkennen en hoe je er zo mee om kan gaan dat de kwaliteiten die dit fenomeen ook met zich meebrengt kunt benutten.

Hoe ziet het liefdesleven van een HSP eruit? Moet je als HSP nu een gevoelige partner kiezen of juist niet? Beide keuzes hebben voor- en nadelen. Net als in gewone relaties, zijn communicatie en acceptatie hier de sleutels. Een HSP moet zich ervan bewust zijn dat de wereld er voor een minder gevoelige partner anders uitziet. De partner van een HSP zal moeten leren inzien dat er niets mis hoeft te zijn met de relatie als de hoog gevoelige wederhelft de behoefte heeft om alleen te zijn. Elaine Aron richt zich in haar boek primair op de HSP'S zelf, maar ook voor een partner van een HSP kan het een hele opluchting zijn om meer over deze eigenschap te lezen.

Meer informatie over HSP's vind je in het artikel van Judith Scheepstra, dat in mei 2000 verscheen in het tijdschrift 'Psychologie'.

Andere boeken van Elaine N. Aron over HSP:

The Highly Sensitive Personís Workbook (1999)

The Highly Sensitive Person in Love (2000)