Medicijnkaarten

Een bijzondere variant van de archetypen zijn de medicijnkaarten. Op deze kaarten zijn dieren afgebeeld die een bepaalde archetypische kracht vertegenwoordigen. De Indianen hebben de kracht van deze dier-archetypen ontdekt. In het boek ‘Medicijnkaarten’ (Ned. Uitgave van Gottmer/Becht BV, 1992) wordt de manier waarop de Indianen de helende kracht van dieren hebben ervaren aan de orde gesteld. Door middel van de bijbehorende kaarten kun je ‘at random’ een kaart trekken waarop dan het dier staat afgebeeld dat op dat moment voor je van belang kan zijn. De werkwijze is vergelijkbaar met die van de tarot. 

Volgens de Indiaanse traditie is de schildpad het oudste symbool van moeder aarde. De schildpad vraagt ons de Aarde te eren en acht te slaan op de cyclus van geven en nemen.

De Korhoen is bekend om zijn spiraalvormige dans. De spiraal is een metafoor voor inzicht en verlichting. De Korhoen nodigt uit om in beweging te komen, om het leven dansend tegemoet te treden, zoals de dansende derwisjen deden bij de soefi’s.

De Zwaan staat voor veranderende staten van bewustzijn en nodigt je uit je intuďtieve vermogens te ontwikkelen.

Drie medicijnkaarten