De Oekraïner

een karakteristiek

Oekraïners zijn vrolijke, levenslustige mensen, die gehard door alle tegenspoed, niet gauw uit het veld te slaan zijn. Ze zijn trots en soms wat gevoelig Ze zijn niet erg gelovig en laten hun leven in grote mate leiden door voortekenen en ‘het lot'.

Oekraïners zijn sentimenteel en hun liederen vooral lyrisch. Ze gaan over liefde, over ontmoetingen en over afscheid nemen. Het zijn echte levensgenieters, zij waarderen mooie dingen, goede wijn, lekker eten en mooie vrouwen. Zij hebben een uitgesproken gevoel voor recht en een onuitroeibare vrijheidsliefde.

De Oekraïners hebben zich altijd als individualisten gedragen. Ze hebben eigenlijk alleen interesse in hun gezin en in hun huis. In de Sovjet periode viel dat natuurlijk slecht, toen predikte men immers juist het idee van collectivisme. Toch zijn ze uiterst gastvrij en stellen zich positief op tegenover buitenlanders.

In de omgang met hen raakt men spoedig onder de indruk van de algemene ontwikkeling van de gemiddelde Oekraïner. Méér dan wij 'westerlingen', waren zij op de hoogte met wat er aan de andere kant van het ijzeren gordijn te koop was, vooral op cultureel gebied. Al onze films en filmsterren zijn er bekend, die werden op de televisie vertoond, ongetwijfeld dankzij de import van illegale kopieën. Alle niet-Sovjet componisten waren bekend en werden gespeeld. Evenzo de dichters en hun gedichten. Men komt er mensen tegen, die zonder problemen uit het hoofd een half uur lang klassieke gedichten opzeggen, variërend van de Russische dichter Michael Lermontov tot de Spanjaard, Lope de Vega.

Ook Oekraïne:

Een mijnwerker in het kolengebied van Donetsk verlaat de mijn waar één van zijn collega's werd gedood en zes andere mijnwerkers ingesloten raakten bij een gasexplosie (NRC, 16 okt. 2002, foto Reuters)

Terug naar de Introductiepagina Oekraine