I De MagiŽr

Archetype: de tovenaar.
Traditionele interpretatie: zelfverwezenlijking, meesterschap, macht, wijsheid, zelfbeheersing, bekwaamheid, kracht, concentratie, vereniging van de persoonlijke wil met de wil van de hogere werkelijkheid. Destructief machtsmisbruik, verlamming, besluiteloosheid, gebrek aan concentratie, kwakzalverij, bedrog.
De magiŽr staat buiten de geaccepteerde sociale structuren; hij was oorspronkelijk een venter, een zwerver, een ketellapper (!).


Hij is het actieve, mannelijke principe. Hij symboliseert het vermogen om universele krachten Ďaf te tappení van het universum, en deze voor creatieve doelen te gebruiken. Op de Waite-kaart is de magiŽr afgebeeld met ťťn hand omhoog gericht, reikend naar de goddelijke inspiratie, en met de andere hand naar de aarde om zijn potentiŽle energie daarmee te verbinden. Hij gelooft in zichzelf, en weet wat hij wil en waarom. Hij aarzelt niet omdat hij zijn situatie exact begrijpt. ďIk ontvang goddelijke kracht om de reis te beginnenĒ; m.a.w.: de angst is overwonnen.

 

De Russische tarot toont de afbeelding van een traditioneel geklede Rus achter een tafel, met de vier symbolen van de series. Boven zijn hoofd zweeft een lemniscaat (het wiskundige symbool van oneindigheid); deze rode lemniscaat heeft vleugels. De MagiŽr symboliseert de startpositie van de tarot-pelgrim, die zich klaarmaakt voor de reis; hij verkent de benodigde symbolen, zoals een kind probeert greep te krijgen op zijn omgeving. Het is de geboorte van de wil.

 

 

 

 

Crowley Tarot:

De Crowley-tarot kent drie afbeeldingen voor de MagiŽr. De eigenlijke afbeelding is de linker kaart. Daarop is de Griekse god Hermes (Latijn: Mercurius), de gevleugelde boodschapper, afgebeeld. Hij is nog op zichzelf gericht (egocentrisch). Het is de goochelaar die spelenderwijs zijn taken de baas wordt en anderen overbluft. Hij bevindt zich op de grens van witte en zwarte magie. Kenmerkend is zijn speelse communicatie.

Opgave: het juiste kader vinden voor je talenten door verbinding te leggen met de geestelijke krachten van het universum.

De volgende twee kaarten, de Hogepriesteres en de Keizerin, vertegenwoordigen de twee complementaire aspecten van Isis, namelijk mysterieuze bron en al-moeder. Deze twee kaarten vertegenwoordigen ook de twee aspecten van de anima: het innerlijke principe van de verbeelding, en het uiterlijke principe van de creativiteit.

Zoals de Hogepriesteres en de Keizerin ons de dimensies van het vrouwelijk bewustzijn tonen, zo laten de Keizer en de HiŽrophant ons de dimensies van het mannelijk bewustzijn zien. Op deze vier kaarten zijn belangrijke ideaaltypische personen uit de Russische geschiedenis afgebeeld.

Deze vier kaarten vormen twee paren, de materiŽle ouders en de spirituele ouders.

De Hogepriesteres