Kloosters

Evenals elders in de voormalige Sovjet Unie vormen de kerkcomplexen de grootste toeristische trekpleisters. In Kiev is het meest bekende kerkcomplex dat van Petjerska Lavra, gelegen in de elitaire wijk met dezelfde naam in het zuidelijk deel van de stad. Het wordt een holenklooster genoemd, omdat er een groot stelsel van ondergrondse gangen ligt, dat open staat voor het publiek.

Het holenklooster is het oudste klooster van Kiėv. In 1926 werd het een museum, maar in 1988 werd het klooster weer aan de kerk geschonken. Nu lopen hier weer monniken rond en worden er missen gehouden. De eerste monniken leefden als kluizenaars in grotten in de oevers van de Dnjepr. De nabijheid van het hof trok echter ook ambitieuze monniken aan die zich met de kunst en wetenschap bezig­hielden. Deze monniken trokken rijkdom aan, waardoor er vanaf 1050 bovengronds werd gebouwd.

Ter gelegenheid van tweede paasdag was er hoog bezoek in het holenklooster: de Russisch-orthodoxe Patriarch Aleksej van Moskou en mevrouw Koetsma, de vrouw van de president van Oekraïne


Koepels


Allerheiligenkerk


mevr. Koetsma, presidentsvrouw

Holenklooster - Pechersk Lavra

Allerheiligenkerk

hoog bezoek

Patriarch Aleksej van Moskou

de weg naar beneden, naar de ingang

kerkhof

prachtige ikoon buiten

Allerheiligenkerk

Het Holenklooster - Pechersk Lavra067-nonnenklooster Ovrutsj.jpg

068.jpg

069-ikonostasis.jpg

071-ikonen.jpg

073-verkoop van kaarsen.jpg

074-eenvoudige maaltijd.jpg

066-in de verte het klooster.jpg

070-ikoon.jpg

072-ikonostasis.jpg

Zo maar ergens op het platteland, ten noorden van Kiëv, in Ovrutsj, bevindt zich een nonnenklooster

Naar de informatiepagina over Kiëv

Naar de pagina over ikonen

Terug naar de Introductiepagina