Spiritueel gereedschap

- introductie -

Deze pagina maakt deel uit van de website A.deHeer_spiridoc

Het enneagram, het kernkwadrant, voice dialogue en focussen zijn hulpmiddelen die ons in onze spirituele ontwikkeling van dienst kunnen zijn. Het is spiritueel gereedschap, spiritual tools, waarmee we onszelf een spiegel voor kunnen houden. Elk van deze modellen voor zelfreflectie gaat uit van een bepaald concept. Deze concepten spreken elkaar niet tegen, ze zijn niet strijdig met elkaar, maar ze vullen elkaar aan. De keus van een model hangt af van het doel waarvoor je het wilt gebruiken. Het enneagram is een model waarmee je persoonlijkheid wordt getypeerd. Het kernkwadrant is een instrument dat helpt om onze kwaliteiten in beeld te brengen, en het laat ook zien hoe onze kwaliteiten in hun tegendeel kunnen veranderen. Voice dialogue reikt hulpmiddelen aan om in contact te raken met de subpersonen in onszelf. Door middel van focussen kunnen we onze gevoelens over een bepaald onderwerp opsporen en ontladen.

Helen Palmer laat in een lezing zien dat het enneagram een prachtig instrument is dat ons bewust kan maken van de ego-patronen waar we in gevangen kunnen zijn en van de manier waarop  we hier uit kunnen ontsnappen. Verder zijn de negen typen van het enneagram kort beschreven.
Daniël Ofman beschrijft hoe ieder mens beschikt over kernkwaliteiten; kernkwadranten tonen dat kernkwaliteiten ook hun valkuil hebben; in dit document zijn ook de kernkwaliteiten van de typen van het enneagram weergegeven.

Voice dialogue toont ons hoe verschillende subpersonen in ons werkzaam zijn, zodat we inzicht krijgen in onze vaak tegenstrijdige neigingen. 'Thuis komen in jezelf' (H. Stone en S. Winkelman) laat ons zien hoe we een dialoog met onszelf kunnen houden. 

Door middel van ‘focussen’ kun je je beter bewust worden van gevoelens die je dwars zitten, zodat er een vorm van opluchting bereikt kan worden die bevrijdend werkt. Voor de zes stappen van het focussen is er een gebruiksaanwijzing; behalve dit zelfstandig te doen is het ook mogelijk een ander te begeleiden bij het focussen.

De Celestijnse belofte en Het Tiende Inzicht (beide van James Redfield) geven vergezichten op andere dan gebruikelijke dimensies in het leven. Self-healing is het thema van 'Je kunt je leven helen' (Louise Hay)

 

INHOUDSOPGAVE
Spiritual tools:

Enneagram e.a.:
Helen_Palmer

De typen

Kernkwaliteiten

Voice_dialogue

Focussen:
Wat is focussen
De zes stappen
Listening manual

Spirituele inzichten:
Celestijnse belofte
Tiende Inzicht
L.Hay: Je leven helen