Het 'land van de koningen', Rajasthan, wordt beschouwd als de meest exotische deelstaat van India. De staat heeft talrijke burchten en maharadja-paleizen. Op het gebied van kunst en cultuur heeft Rajasthan veel te bieden, zoals prachtige staaltjes schilderkunst, architectuur, muziek en dans. De markante bevolking, vrouwen met fleurige kleding en overdekt met sieraden en de mannen met tulband en snor geven een extra dimensie aan het 'sprookje' Rajasthan. De keerzijde van dit alles is dat Rajasthan nog een weinig ontwikkelde deelstaat is, die wat betreft inkomen per hoofd van de bevolking en uitgaven voor gezondheidszorg en onderwijs op een van de laagste plaatsen staan van alle Indiase deelstaten. Rajasthan is de op één na grootste deelstaat van India en is vijf keer zo groot als Nederland en België samen. Met 52 miljoen inwoners ligt de bevolkingsdichtheid onder het Indiase gemiddelde. De hoofdstad is Jaipur. De meeste inwoners van Rajasthan zijn hindoes; er is een minderheid van moslims, jaina's, animisten en christenen. De meest gesproken talen zijn het Hindi en het daarvan afgeleide Rajastani.
In Nawalgarh, centraal gelegen in de regio Shekhawati, zijn fresco’s te bewonderen in de zogenaamde ‘haveli’s’. Deze stad lag eeuwen geleden op de route van enkele belangrijke handelskaravanen. De kooplui die hier woonden verdienden veel geld waarvan ze rijk versierde huizen lieten bouwen.
Haveli versierd met fresco's
Ons Maharadja-hotel
Hanumantempel
Sarasvati van de Hindoe-tempel in Nawalgarh
De Hindoepriester (schoonvader van Sarasvati)
Bij de huwelijksceremonie neemt de bruidegom de bruid op sleeptouw, terwijl de priester hier toekijkt.
Veel hindoe-huwelijken worden geregeld door de ouders van de bruid en bruidegom. Het huwelijk zelf duurt een paar dagen, met veel rituelen en plechtigheden. Het huwelijk kan overal plaatsvinden: bij de bruid thuis of in speciaal gehuurde feestzaal. De bruid draagt speciale sieraden en een rode zijden sari. Ze zit met de bruidegom voor een heilig vuur terwijl de priester gebeden opzegt en voedsel offert aan de goden. Dan lopen bruid en bruidegom zeven keer om het vuur heen om hun huwelijk te symboliseren. Na de huwelijksplechtigheid gaat de bruid bij haar man en zijn familie wonen. Voor haar huwelijk worden de handen en voeten van de bruid versierd met rode mehndi-patronen. De bladeren van de mehndi of henna-plant worden gemalen en tot een papje gemengd waarmee de bruid beschilderd wordt. Na een paar uur wordt de gedroogde pasta afgewassen, waarbij het patroon achterblijft. |
Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan. Jaipur wordt ook wel de ‘Roze Stad’ genoemd vanwege de kleur van de ommuurde oude stad met zijn indrukwekkende poorten.
Het Paleis der Winden (Hawa Mahal), is een facade, vanwaar de hofdames van de
maharadja onopgemerkt het dagelijkse leven op de straat beneden konden gadeslaan.
City Palace
Zicht op het Observatorium (Jantar Mantar), in 1728 opgericht door Jai Singh vanwege zijn passie voor astrologie.
Een beroemd Fort is dat van Amber, gelegen aan de weg naar Delhi, zo’n elf kilometer buiten de stad. Het fort is gelegen op een berg en is vanaf de hoofdweg voor de liefhebbers ook per olifant te bereiken.
Het paleisachtige complex, met zijn vele zalen met marmeren vloeren, fijn bewerkte plafonds en muren met mozaiken, is een schitterend staaltje van Rajput-architectuur.
Het opvallendste gebouw binnen de paleismuren is de Jai Mandir.
De met ontelbare spiegeltjes ingelegde ‘Hal der Overwinning’ is een goede weerspiegeling van de pracht en praal uit de glorieuze tijden van de Rajputs.
De
Apen-tempel bij Galta
Net buiten de oostelijke stadspoort Surajpol Gate bevindt zich de Apen-tempel
bij Galta. In tegenstelling tot wat de naam zou vermoeden draait het hier niet
in de eerste plaats om de vele apen die er rondhangen, maar om een heilige bron.
In de directe omgeving van de met water gevulde kloof zijn een aantal rijk versierde
tempels opgericht, o.a. de
Zonnetempel
In de afgelegen Aravalli-vallei, ongeveer zes uur rijden ten zuidwesten van Jaipur, ligt Ranakpur, waar een van de belangrijkste en grootste Jaintempels van het subcontinent staat.
De hoofdtempel van het fraaie tempelcomples is de Chaumukha - de 'Vier Gezichten-tempel' - gewijd aan Adinath. Deze enorme, prachtig uitgesneden en goed onderhouden marmeren tempel werd in 1446 gebouwd en bevat 29 zalen die ondersteund worden door 1444 zuilen, waarvan er niet twee identiek zijn.
Binnen het complex staan nog twee andere tempels, gewijd aan Neminath en Parshwanath, en een Zonnetempel. De 14de eeuwse Parshwanath-tempel staat bekend om zijn erotisch beeldhouwwerk.
Onderweg: werkers op een opiumveld
Op een uur rijden van Ranakpur ligt het Kumbalgarh Fort, dat stamt uit de 15de eeuw en werd gebouwd door maharana Kumbha.
De strategische ligging op zo'n 1100 meter hoogte in het Aravalli-gebergte zorgde ervoor dat het in heel zijn bestaan maar een enkele keer werd ingenomen. En nog moest keizer Akbar toen de hulp inroepen van de legers van Amber en Marwar om het karwei te klaren. De vestingwallen van het fort zijn in totaal 36 kilometer lang en het hele terrein beslaat naast diverse paleizen, tuinen en waterplaatsen maar liefst 360 tempels en 700 bunkers met kanonnen.
Binnen de muren van het fort
Dankzij de hoogte heb je vanaf Kumbalgarh Fort een geweldig uitzicht over de omgeving.
Udaipur is met zijn vele meren en paleizen een van de meest romantische plaatsen van India. Mede dankzij de prachtige ligging en het gematigde klimaat kozen verschillende Rajputs de stad als de hoofdstad van hun machtige rijk. Tijdens de bijna vijf eeuwen dat zij het in de regio voor het zeggen hadden, lieten ze er vele tempels en paleizen bouwen.
De ondergaande zon schijnt hier op het City Palace en het in het Pichola-meer gelegen hagelwitte Lake Palace, het voormalige zomerverblijf van de Maharadja en tegenwoordig een van ’s lands meest exclusieve hotels.
Bruiloftsfeest in de straten van Udaipur
Het Citypalace is een doolhof van fraai betegelde zalen met mooie schilderijen, rijk gedecoreerde balkonnetjes en vele binnenplaatsjes. Het paleis wordt door velen beschouwd als het mooiste van Rajasthan.
Zonnegod |
Vrouwen aanbidden Krishna |
Fijn beschilderd gezicht |
Pauwenmozaïek op een binnenplaats |
Haremkamer van de Maharadja
Versiering Jagdish-tempel
Shivafeest met zang en dans in de Jagdish-tempel
Welk een twinkeling in de ogen
Voor jou, die ik zag dansen
het is |
For
you, who I saw dancing
It was
as if I knew you for a long time We spoke
another language |
Pour
toi, qui j'ai vu danser
C'était comme
je connaissais toi longtemps Nous parlions une autre
langue |
Later, meer ingetogen, buiten de tempel...
Op het dakterras bij Hema en Bhagwat Singh
Met Bhagwat mee op de motor, op weg naar zijn farm
Afkomst verloochent zich niet...
Markt in Bundi
Bundi was ooit de hoofdstad van het machtige rijk der Rajputs.
Hoog boven de pittoreske marktstraatjes en het statige paleis torent het massieve Taragarh Fort.
Uitzicht vanaf het fort over de blauwgeschilderde huisjes
Aan de voet van het Taragarh Fort ligt het Bundi Palace, dat beroemd is vanwege
de goed bewaard gebleven muurschilderingen.
Bruiloft te Bundi:
Pakistaanse (Moslim) bruidegommen en Hindoe-bruiden uit India
Het belangrijkste vogelreservaat van Azie is het Keoladeo Ghana-nationaalpark in Bharatpur.
Vroeger was dit het jachtgebied van een maharadja, die zelf een irrigatiesysteem had bedacht om het terrein het hele jaar door van voldoende water te voorzien. Als gevolg hiervan kwamen er steeds meer vogels naar het gebied om te overwinteren.
Op onderstaande pagina's zijn verdere documentatie
en foto's te vinden.
Er wordt in ieder geval nog een foto-album toegevoegd over 'de vele gezichten
van India'.
|