De URS viering

5 februari 2004

In de grote metropool (New) Delhi van 10 mln inwoners ligt een middeleeuwse wijk, vroeger een ommuurd dorp, rond het graf van de soefi heilige Hazrat Nizamuddin Aulia, een van de grote Soefi's van de Indiase Chistischool, waaruit ook Hazrat Inayat Khan stamt. Aan de rand van deze Basti Hazrat Nizamuddin staat de Dargah van Inayat Khan in een oase van rust, groen en schoonheid.

Eens per jaar is er een grote viering op en rond de sterfdag van Inayat Khan op 5 februari, het zg Urs Festival. De meeste foto's op deze pagina zijn gemaakt ter gelegenheid van de URS-vering 2004.

Dargah (Graf) van Hazrat Pir-o-Murshid Inayat Khan ( 5. Juli 1882 - 5. Februari 1927)
Hazrat Nizamuddin Basti in New Delhi

Binnenplaats van de Dargah

Onze groep, met Wali en Walia, bewonderend kijkend naar het vloerkleed


Russische soefi's, met een Nederlander in het midden

The Last song of Inayat Khan:

Before you judge my actions
Lord, I pray you will forgive.
Before my heart has broken,
will you help my soul to live?
Before my eyes are covered,
Will you let me see your face?
Before my feet are tired,
May I reach your dwelling place?
You will watch me Lord, I hold.
Before I throw my mantle
Will you take me in your fold?
Before my work is over,
You, my Lord, will right the wrong.
Before you play your music,
Will you let me sing my song?


Hazrat Pir-o-Murshid Inayat Khan

Het gebouw van de Dargah is bedoeld als een plek van stille kracht en wijding, een plaats voor gebed, meditatie en bezinning. Er naast bevindt zich sinds 1998 de Sufi Hall, centrum voor (andere) soefi activiteiten (muziekuitvoeringen, seminars, cursussen, klassen, enz.).

Ter gelegenheid van de URS-vering 2004 gingen diverse sprekers vanuit verschillende gezichtspunten in op het thema: welke ondersteuning kan spiritualiteit bieden bij de grote en kleine problemen die we in het dagelijks leven tegen komen.
(Over de inhoud daarvan wordt later nog iets op deze site toegevoegd)

Er zit ook een kleine bibliotheek in, het kantoor van de Hazrat Inayat Khan Memorial Trust, het orgaan dat het beheer over de Dargah voert en alle activiteiten eromheen organiseert. Er is bovendien in gevestigd de nieuwe beginnende Hazrat Inayat Khan Music Insitute. Dit instituut wil zich vooral wijden aan vormingswerk op het gebied van de spirituele en devotionele muziek van alle tijden en alle werelddelen, met een speciale focus op de Indiase klassieke muziek.

De muziek krijgt bijzondere aandacht in de traditie van Hazrat Inayat Khan. Hieronder enkele muziekgroepen die optraden tijdens de URS-vering van 2004.

Muziek bij de Dargah

Kawalimuziek

De violiste

Regelmatig zijn er bijeenkomsten van het Soefi Centrum waarin er gewerkt wordt vanuit de eenheid van religieuze idealen; voorop staat hoe spiritualiteit in het dagelijkse leven te integreren. Op deze bijeenkomsten, zg. Circle of Friends meetings, zijn mensen uit alle religies welkom. Regelmatig zijn daarbij veelbelovende talenten die hun muziek als een offerande brengen.

De bibliotheek is een kleine handbibliotheek, geleidelijk gevormd door schenkingen; de belangrijkste was van Hayat Bouman, twintig jaar de leidster van het Soefi Centrum in Delhi. Nu het nieuwe gebouw ter beschikking komt zal deze collectie systematisch uitgebreid worden. Het bestand richt zich op het soefisme in de ruimste betekenis van het woord. Een groot deelheeft betrekking op de mystiek. Er zijn rubrieken voor alle grote religies. De hoofdtaal van het boekenbestand is Engels.

Symboliek

Soefigebeden, aangebracht op de muur van de Dargah
Een van de hoofdelementen bestaat uit de heilige geschriften en andere boeken uit de verschillende religieuze tradities die een affiniteit vertonen met het idee van de eenheid van religieuze idealen.

Op de trap, in het donker

Een kijkje in de Basti, over de muur heen.
Op de vrachtwagen staat de naam Khan en de oproep:
'Horn, please'...

The Hope Project Charitable Trust
"The Hope Project Charitable Trust was founded in 1975 by the Sufi teacher, Pir Vilayat Inayat Khan. Moved by the extreme poverty of the people living near the mausoleum of his father Hazrat Inayat Khan, he envisioned a program, which would enable the poor to help themselves. Guided by the spiritual ideals of Hzt. Inayat Khan, the Hope Project is driven by the spirit of service to humanity and respect for all religions. It strives to provide people, especially the poor and vulnerable, with opportunities and resources, so that they can realize their hidden potential and are able to help themselves.

Currently the project runs a community health center, a creche, a school, vocational courses and income generation projects for the poor. The project has 50 Indian staff members and is financed largely by private donations."

Kinderen van het Hope-project zingen en spelen toneel

Sterren die stralen, één voor één

Op de site Hopeproject India en hieronder leest u hoe u kunt helpen.

Hope Project Charitable Trust
T-22 Phoolwali Galli, Basti Hazrat Nizamuddin, New Delhi 110013
Ph: 91-11-24357081, Mobile: 9810415957
Email: hopeproject@vsnl.com, or kamina@hopeprojectindia.org

Donaties in Nederland:

Stichting Hazrat Inayat Khan Dargah Hope Project Nederland
Gennerdijk 1
8061 PR Hasselt
rekening nr 21.24.84.001
Triodos bank
Email: Rabia Smit

Organisatie
Hazrat Inayat Khan Memorial Trust
Dr. Farida Ali
Adres: 129 Basti Hazrat Nizamuddin
New Delhi-110013


Op onderstaande pagina's zijn verdere documentatie en foto's te vinden.
Er wordt in ieder geval nog een foto-album toegevoegd over 'de vele gezichten van India'.

 

Introductiepagina India

Delhi

Rajastan

Uttar Pradesh

Nepal

Hindoeisme

Jainisme

Parsisme

Het soefisme