Nepal

Het koninkrijk Nepal wordt ook wel het ‘Dak van de Wereld’ genoemd, vanwege het Himalayagebergte.

Grensovergang bij Sonauli

Onderweg in Nepal

Mother and child

Pokhara

Plek aan het Phewameer waar ik vaak heb gezeten

Zang- en dansgroep

Vanaf Sarangkot, een bergje bij Pokhara (1592 m.), heb je bij helder weer een mooi uitzicht op de witbesneeuwde pieken van de Himalaya.

Kathmandu

De Nepalese hoofdstad Kathmandu wordt redelijk druk bezocht door Westerse toeristen. De vele winkeltjes bij de religieuze gebouwen weten daar zodanig op in te spelen dat de spiritualiteit naar de achtergrond wordt gedrongen. In Katmandu zijn de wijk Thamel en het Durbar Square de te bezoeken gebieden. De wijk Thamel puilt uit van de vele winkeltjes, maar ook meer verscholen in achterafstraatjes kom je ze tegen. Bijzonder is dat het hindoeisme en boeddhisme in Nepal hand in hand gaan. De tempels van beide religies zijn soms op of zelfs in elkaar gebouwd.

Het Durbar Square staat vol met tempels, paleizen en pagodes. Stuk voor stuk zijn ze voorzien van de meest verfijnde houtsnijwerken. Aan het Durbar Square bevindt zich o.a. de Hanuman Dhoka, de Kumari Bahal of het Huis van de Levende Godin, en de Kasthamandap.

 

Kumari Bahal
De maagd Kumari is een jong meisje dat vereerd wordt als een incarnatie van de god Parvati, de echtgenote van Shiva. De Kumari is het symbool van zuiverheid en kracht. In dit huis bevindt zich een meisje, dat er net zo lang blijft totdat zij om welke reden dan ook bloedt.
Daarna komt er weer een volgende levende godin.

Houtsnijwerk in Kumari Bahal

Een angstaanjagend monster bewaakt het huis

Aan de rand van de stad ligt de tempel van Swayambunath, ook wel de Apentempel genoemd. De goudgekroonde stoepa ligt op de top van een berg en is te bereiken via een reeks trappen.

Boeddha-tempel van Swayambunath

Een reusachtige gebedsmolen

Trotse moeder met haar kleine boeddha

Pashupatinath

Ongeveer 5 kilometer vanaf de stad bevinden zich de hindoeistische tempels van Pashupatinath, ook wel het “Kleine Benares” van Nepal genoemd, aan de oevers van de heilige Bagmati-rivier.

Pashupatinath - Hindoetempel
Hoewel deze tempel alleen door Hindoes bezocht kan worden ...

... zijn de ghats aan de rivier toegankelijk voor iedereen.
Hier treffen familieleden voorbereidingen voor een verbranding

Tempelmonumenten als herinnering

Vanaf de overkant van de rivier heb je een goed zicht op de rituelen, die zich op de trappen bij het water afspelen.

Bodhnath

Op korte afstand van Pashupatinath ligt de Bodhnath-tempel, de grootste stoepa van Nepal. Op de stoepa kijken de ogen van de Boeddha naar alle windstreken. Rondom de stoepa liggen vele Tibetaanse winkeltjes.


Op onderstaande pagina's zijn verdere documentatie en foto's te vinden.
Er wordt in ieder geval nog een foto-album toegevoegd over 'de vele gezichten van India'.

 

India-intro

URS-viering

Delhi

Rajastan

Uttar Pradesh

Nepal

Hindoeisme

Jainisme

Parsisme